luni, 15 noiembrie 2010

Casa Macri

Casa Macri din strada Domnească a fost cumpărată de către Dimitrie Climis de la generalul Alexandru Cernat, la 11 aprilie 1880, cu suma de 29.000 de lei aur. Dimitrie Climis, apare pe „Lista provisorie-alegătorilor colegiului I Comunal din Urbea Galaţi pe anul 1899“ ca fiind proprietar, având domiciliul pe strada Domnească, quartalul IV şi un cens de 95 de lei. Pe „Lista provisorie de persoanele din Judeţul Covurlui, eligibili la Senat, pe anul 1899“, Dimitrie Climis, apare ca proprietar, domiciliat în strada Domnească, având un cens de 2140 de lei şi 50 de bani. În alte surse Dimitrie Climis apare ca fiind băcanul din Dogărei, apoi proprietarul unor întinse moşii din fostul judeţ Covurlui. În anul 1889, fiica acestuia, Elena, se căsătorea cu doctorul Nicolae Macri, primind ca zestre şi casa din strada Domnească. În timp ce Nicolae şi Elena se aflau la Constantinopol, Climis semnează un contract cu antreprenorii italieni Felice Denardi şi Francesco Butti, unde era stipulat ca imobilul din strada Domnească, numărul 174, să fie dărâmat şi construit altul după planurile arhitectului italian Loizo. La 12 mai 1909 Serviciul Technic al Primăriei oraşului Galaţi, elibera autorizaţia de construcţie doctorului Nicolae Macri, domiciliat pe strada Domnească, numărul 174, quartalul IV, circ.I, pentru a construi două clădiri, una în parter şi alta în etaj. În autorizaţie se menţiona că doctorul Nicolae Macri, dorea să dărâme şi să construiască casele din strada Domnească, numărul 174, proprietatea Elenei N. Macri, născută Climis.
În poliţele de asigurare încheiate pentru casa din strada Domnească, numărul 128, după 1910, avem detalii despre imobil. Imobilul era alcătuit din trei corpuri: corpul principal care avea destinaţie de locuinţă, o anexă pentru centrala electrică şi garajul. Casa era construită din parter şi etaj, fiind executată din cărămidă cu var tencuit şi piatră măcinată, acoperită cu tablă şi zinc. Patru odăi erau tapiţate la pereţi cu tekko, ornament cu gips la tavan, fin lucrat şi lambriuri de jur împrejur. În sufragerie lambriul era din mahon cu corniere în stilul mobilei şi avea doi metri înălţime. Uşile din hol aveau toate geamurile de cristal linotat, iar două din ele cu oglinzi linotate. În hol, se găsea o oglindă de trei metri lăţime şi doi înălţime încadrată în ramă de lemn, ramă care făcea parte integrantă din lambriuri. În anul 1912, casa era gata, iar inaugurarea a fost marcată printr-o recepţie grandioasă. Interioarele erau decorate cu cele mai de preţ piese achiziţionate de la Viena, Veneţia sau executate pe comenzi speciale. Jilţuri învelite în piele, piese de mobilier lucrate la fabrica englezească Maple, draperii ţesute cu fir de aur, covoare groase lucrate manual, candelabre din bronz şi onix. Piesele de rezistenţă erau oglinda din Murano şi orga, construită la comandă, în anul 1910, în Germania, de E.F. Walcher. Orga face parte din planul arhitecturii interioare, fiind amplasată în salonul de recepţii.

Despre familia Macri, documentele consemnează că în anul 1862 doctorul Christofer Macri este numit medic primar la spitalul din Bârlad, iar în anul 1866 domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl numeşte medic primar al judeţului Covurlui. În altă sursă apare la începutul anului 1865, la Galaţi, medicul Hristodor Macri, care lucra la Spitalul Municipal. Hristodor Macri a venit de la Atena la Galaţi, după care a plecat la Paris pentru a studia medicina. A fost căsătorit cu Elena Cuculi şi a avut trei copii: Nicolae, Aristide şi Cleopatra. După cum arătam mai sus, doctorul Nicolae Macri se căsătoreşte cu Elena Climis, în anul 1889. Au avut doi copii: Alexandra şi Christofer sau Hristofor, născuţi la Constantinopol, unde tatăl lor era medic voluntar. Alexandra Macri se căsătoreşte în anul 1921 cu Martinho Nobre De Mello, avocat, fost prim ministru de justiţie al Portugaliei, fiul fostului guvernator al Insulelor Capului Verde. Christofer Macri studiază în Elveţia ştiinţele fizico-chimice, obinţinâdu-şi licenţa la data de 16 mai 1919 la Universitatea din Geneva. Întors în ţară, va face un stagiu de şase luni la Banca Crissoveloni. Se căsătoreşte la Galaţi cu Carolina Johanna Anneliesel Ost, fiica lui George Charles Ost, reprezentantul la Galaţi al companiilor engleze Bessler, Waechter & Co. LTD. Lincoln, administrator delegat la Uzinele Metalurgice Unite, Titan, Nădrag, Călan S.A.R. . Începând cu anul 1927, atunci când preşedintele Republicii Portugalia îl numea pe Christofer Macri Consul Onor al Portugaliei la Galaţi şi până în anul 1948, când consulatul îşi înceta activitatea, în imobilul din strada Domnească, numărul 112 a funcţionat Consulatul Portughez.
Astăzi casa Macri se regăseşte pe lista monumentelor istorice din anul 2004, a judeţului Galaţi, sub denumirea de casa generalului Alexandru Cernat, strada Domnească, numărul 80, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea. Mai sus am relatat că această clădire de patrimoniu a fost construită între anii 1909-1912, adică la începutul secolului al XX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu