luni, 15 noiembrie 2010

Casa Ţinc

Constantin Ţinc s-a născut la Giurgiu în anul 1857. După studiile gimnaziale se înscrie ca elev în farmacia Friederich Brus din Bucureşti în anul 1876. Terminând elevatul depune examenul cerut de lege, după care obţine diploma de asistent în farmacie. Cursurile Superioare le urmează la Universitatea din Bucureşti, unde obţine în anul 1883 titlul academic de licenţiat în farmacie. În anul 1886 obţine concesia pentru oraşul Galaţi, în urma unui concurs pentru concesii noi de farmacie.
A fost ales în mai multe rânduri consilier comunal al oraşului Galaţi şi senator de Covurlui în perioada 1907-1911. Îl regăsim pe „Lista definitivă a alegătorilor colegiului Comunal din Urbea Galaţi pe anul 1897“, locuind pe strada Traian, quartalul IV şi având un cens de 63 de lei. Într-un articol din ziarul „Acţiunea“ din anul 1934, intitulat „Primarii oraşului Galaţi dela 1865 până astăzi“, farmacistul Constantin Ţinc apare menţionat de trei ori. Prima dată a fost primar din 7 martie 1898-noiembrie 1898, a doua oară în ultimele patru luni ale anului 1904 şi a treia oară în perioada 20 martie 1914-17 octombrie 1917. Constantin Ținc a fost membru în consiliul de higienă al oraşului Galaţi, membru al Societăţii farmaciştilor din ţară şi ofiţer al ordinului „Coroana României“.
La 5 mai 1899, Constantin Ţinc primea din partea Serviciului Technic al Primăriei oraşului Galaţi autorizaţia de a construi o clădire cu parter şi etaj pe strada Traian-Codreanu-Spitalului, care avea să servească drept farmacie. În autorizaţie se mai menţiona că zidăria trebuia executată din mortar de var şi nisip. Clădirea avea să fie folosită, pe lângă local de farmacie, ca laborator şi locuinţă. Oficina sa era una din cele mai bine aranjate, iar preparatele laboratorului său au obţinut la Expoziţia de Ştiinţe din anul 1903 medalia de aur, de asemenea şi la Expoziţia Generală din anul 1906. Premii a mai primit şi la Expoziţia Universală de la Paris în anul 1869 şi din partea Academiei Naţionale de agricultură, manufactură şi comerţ în anul 1890. Arhitectura clădirii este de influenţă vieneză, cu bogate decoraţii florale realizate în stuc, pe faţadă, îmbinate cu cărămidă aparentă.
Aceste decoraţii florale în stuc se reiau în registrul superior, extrem de ornamentat, la brâul care desparte cele două nivele; ancadramentul ferestrelor şi uşa principală sunt flancate de imitaţii de coloane. În anul 1908 clădirea apare menţionată într-un dosar de arhivă pe strada Codreanu, numărul 50 şi pe strada Traian, numărul 36, proprietar fiind Constantin Ţinc.
Ultimul proprietar (chiriaş, după alţii) al farmaciei a fost Wolf Stratman, până în anul 1949, atunci când această clădire a intrat în proprietatea statului în urma naţionalizării. Imobilul a avut destinaţia de farmacie până în anul 1989, când o expertiză tehnică a dispus evacuarea din motive de siguranţă. Astăzi se regăseşte în lista monumentelor istorice pe anul 2004 din judeţul Galaţi, pe strada Eroilor, numărul 64, anul construcţiei menţionat fiind 1900.

Restaurarea clădirii s-a desfăşurat între anii 1994-2006, prin finanţarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Consiliului Judeţului Galaţi. Lucrările au fost realizate de firma S.C. Dedal Bahamat S.R.L., firmă specializată şi atestată în restaurarea monumentelor istorice. În anul 2002, printr-un protocol, imobilul a fost transferat de la Consiliul Local Galaţi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi. Tot atunci, se solicită de către Consiliul Judeţului Galaţi şi se aprobă de către Ministerul Culturii şi Cultelor schimbarea destinaţiei monumentului istoric "Farmacia Ţinc" din farmacie în Muzeu al Colecţiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu