luni, 15 noiembrie 2010

Institutul "Notre Dame de Sion" (azi Facultatea de Mecanică)

Institutul „Notre Dame de Sion“ a fost înfiinţat la data de 24 octombrie 1867 de către congregaţia călugăriţelor catolice Nôtre-Dame-de-Sion. Acesta cuprindea patru diviziuni: internatul, destinat pentru educaţia fiicelor din înalta societate, demi-internatul, pentru clasa de mijloc, externatul, pentru treapta de jos a poporului, şi şcoala de lucru, unde fetele sărace primesc gratuit învăţătură şi întreţinere. Internatul are două secţii: primară cu cinci clase, din care una pregătitoare şi secţia secundară, cu şase clase, din care una intermediară, patru secundare şi una superioară. Demi-internatul are aceeaşi structură, iar externatul numai cursul primar . Internatul şi externatul au un curs cu program oficial pentru românce şi altul cu program special pentru fetele de naţionalitate străină.
În anul 1869 s-a mai adăugat o şcoală confesională gratuită şi un orfelinat intern, gratuit. La începutul anului 1870 institutul avea 40 de eleve, iar şapte ani mai târziu numărul lor a crescut la 200 de eleve. În anul 1887 i se mai adaugă un externat de grad secundar . În anul 1889/90 numărul elevelor a ajuns la 481, ele provenind din România şi din străinătate, fiind de diferite confesiuni şi naţionalităţi. Corpul didactic şi administrativ s-a mărit de la 18 călugăriţe în anul 1877 la 63 de persoane în anul 1890. Institutul „Notre Dame de Sion“ era cel mai căutat dintre toate institutele catolice din România . La 19 mai 1899 într-un dosar de arhivă apare o cerere cu numărul 11048, semnată Maria Lagarmitte, proprietară a imobilelor Pensionatului Notre Dame de Sion, strada Domnească, fără număr, înaintată Serviciului Technic al Comunei Galaţi, prin care dorea să dărâme o parte din construcţiile vechi aflate pe partea cu strada Domnească. Zidăria va fi executată din var şi nisip, iar acoperişul din tablă. Autorizaţia de construcţie s-a eliberat de către Serviciului Technic al Comunei Galaţi la data de 24 mai 1899.
În anii 1935-1936 Institutul „Notre Dame de Sion“ funcţiona cu un curs liceal complet cu opt clase, având ambele secţii, literară şi ştiinţifică, cu două cursuri primare, secţia A şi B, toate trei cu drept de publicitate din anul 1929. Seriile de candidate la bacalaureat prezentate în anii din urmă atestă seriozitatea pregătirii lor, programele de studii ale statului se aplică cu stricteţe, iar profesorii provin dintre cei mai distinşi ai corpului didactic din oraş . Într-un dosar de arhivă din anii 1898-1913 Institutul „Notre Dame de Sion“ era localizat pe strada Domnească, la numărul vechi 151/157 şi numărul nou 111. Localul institutului catolic se afla de fapt pe un teritoriu mai vast cuprins între străzile Domnească, Vultur, Zimbrului şi Beldiman . Astăzi se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice din Judeţul Galaţi pe anul 2004, la poziţia 135, cod GL-II-m-B-03034, sub numele de Facultatea de Mecanică, strada Domnească, numărul 111, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu